Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Yerba mate – zalety i właściwości

Każdy fan kawy w końcu dochodzi do wniosku, że warto nieco ograniczyć swój ulubiony napój. Nadmiarpowoduje bowiem wypłukiwanie magnezu z organizmu, a co za tym idzie – szereg skutków obniżających komfort życia oraz mających istotny wpływ na kondycję organizmu. Czy są jakieś zdrowsze alternatywy dla klasycznej kawy, które będą równie pobudzające jak ona? Czy herbata może zastąpić aromatyczny, czarny napój?

Okazuje się, że tak, o ile wybierze się odpowiednią. Idealna będzie yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, która posiada nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne.

Yerba mate – co to takiego?

Yerba mate (łac. Ilex paraguariensis, herbata paragwajska, zielone złoto Indian, herbatka jezuicka, zwana też caá mate, caá mati), czyli wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, to tradycyjny napój z Ameryki Południowej, który zyskuje popularność na całym świecie. Ceniony jest zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne. Mówi się, że ma w sobie moc kawy, korzyści zdrowotne herbaty i radość czekolady.

Yerbę popija się ze specjalnego pojemnika zwanego matero,  przez metalową słomkę zakończoną filtrem, zapobiegającym połykaniu suszu.

Jak przyrządzać yerba mate?

Jak w przypadku większości ziół, yerba mate najlepiej zalewać wodą o temperaturze w granicach 75-89 stopni. Wtedy w naparze pozostaje najwięcej smaku oraz korzystnych właściwości. Można ją popijać zarówno ciepłą, jak i zimną, co zresztą jest bardzo popularne, a zimna yerba nosi nazwę terere. Jest szczególnie polecana podczas upałów. Można do niej dodawać lód lub kawałki owoców oraz mieszać z sokami.

Co ciekawe, im zimniejszą wodę wykorzysta się podczas zalewania yerby, tym lepszy będzie jej smak. Jeśli chodzi o zalewanie ciepłą wodą – warto pamiętać, że nie może ona być zbyt gorąca, by nie pozbawić yerby nie tylko walorów smakowych, ale także odżywczych i zdrowotnych.

Właściwości yerba mate

Korzyści picia yerba mate rzeczywiście łączą w sobie te, które wynikają z picia kawy i herbaty oraz jedzenia czekolady. Nie od dziś wiadomo, że kawę pije się w celu pobudzenia, podobnie jak herbatę, która często ma na celu także oczyszczenie organizmu z toksyn oraz antyoksydację. Jeśli zaś chodzi o czekoladę – każdy jej amator przyzna, że nic tak skutecznie nie poprawia nastroju!

Jaki ma to związek z yerba mate? Otóż ostrokrzew paragwajski posiada właściwie wszystkie te właściwości, przy czym warto mieć na uwadze, że mają one niejako zdwojoną siłę. Wynika ona z zawartości wieli cennych witamin i minerałów, które oddziałują na organizm. Co kryje w sobie yerba mate?

  • Zawiera w zasadzie większość witamin, szczególnie z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9) a także witaminę C, H, i E, odpowiadające za szereg najistotniejszych procesów zachodzących w organizmie oraz regulujących pracę wielu narządów i układów. Biorą udział m.in. w procesie tworzenia czerwonych krwinek, regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają odporność.
  • Yerba mate zawiera również sporo  minerałów – krzem, miedź, siarkę, magnez, sód, potas, wapń, mangan, fosfor, cynk i żelazo. Są one nie tylko istotnymi składnikami kości i zębów, ale też wspomagają aktywację wielu enzymów oraz regulują gospodarkę wodno-hormonalną.
  • Jest bogata w alkaloidy: teobrominę, teofilinę i kofeinę (tutaj zwaną mateiną), które pobudzają pracę układu nerwowego, dodając energii i poprawiając zdolność koncentracji oraz pozytywnie wpływając na nastrój. Yerba mate ma działanie bardziej zrównoważone niż kawa, a efekty pobudzenia są wyczuwalne nawet do 8 godzin. Przy tym jednocześnie posiada właściwości relaksujące, nie podnosi też tak szybko ciśnienia.

Zalety picia yerba mate

Yerba mate pozytywnie wpływa na całym organizm, wspomagając i regulując jego pracę w bardzo szerokim zakresie. Jeśli jednak stawiać ją jako alternatywę dla kawy czy nawet klasycznej herbaty, warto skupić się na tych zaletach yerby, które przekonają amatorów kofeiny do zmiany nawyków.

  • Reguluje ciśnienie krwi i obniża napięcie mięśni, poprawia pracę układu krwionośnego.
  • Pobudza trawienie i układ nerwowy, stymuluje przemianę materii.
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwnowotworowych, antybakteryjnych, przeciwwirusowych.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Orzeźwia, pozytywnie wpływa na koncentrację, polepsza siłę i wytrzymałość fizyczną.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Poprawia nastrój, polepsza komunikację, relaksuje i dodaje energii.
  • Działa jak naturalny antydepresant.
  • Oczyszcza z toksyn, pobudza i dodaje energii.

Jak widać, działanie yerba mate jest wyjątkowo wszechstronne. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik kawy lub jako urozmaicenie codziennej diety. Jej picie to prawdziwy rytuał – niegdyś praktykowany do zacieśniania więzi i zawierania przyjaźni – który warto wprowadzić do swojej codzienności. Z pewnością pozytywnie wpłynie zarówno na umysł, jak i ciało.

Komentarze (3)

  1. Od roku regularnie piję yerbę i mogę powiedzieć tyle, że ciężko jest trafić na dobrej jakości proszek w Polsce, ja kupowałem w sklepie internetowym, do którego mam zaufanie i przeczytałem o nim między innymi w tym artykule: https://www.zdrowykregoslup.pl/yerba-mate-zdrowa-porcja-naturalnej-energii-na-wyciagniecie-reki/. Pobudza lepiej od kawy i lepiej nawadnia, bo można ją zalewać do 7 razy w zależności od rodzaju. Poza tym sam rytuał picia yerby wydaje się super interesujący;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0