Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Wina gruzińskie – najlepsze alkohole z Gruzji

Wszyscy miłośnicy wina zgodnie przyznają, że wina gruzińskie mają w sobie to COŚ! Trudno się dziwić – wiele wskazuje na to, że to właśnie w tym kraju wynaleziono ten wyjątkowy trunek, a od niedawna sposób wytwarzania gruzińskich win znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co sprawia, że gruzińskie wino jest tak doskonałe? Warto poznać kilka faktów dotyczących gruzińskiej sztuki winiarskiej oraz sprawdzić, po które odmiany wina sięgnąć.

Dlaczego wina gruzińskie są tak wysoko cenione?

Na Kaukazie winogrona uprawiano już 8000 lat temu. Szczepy winogron, z których wytwarza się wino, są endemiczne, co oznacza, że poza Gruzją nie występują w innym miejscu na świecie. Uprawa winorośli ma wielotysięczną tradycję, a proces produkcji wina w Gruzji jest unikalny na skalę światową. Kaukascy winiarze zakopywali w ziemi gliniane naczynia – kwewri – w których wino mogło być przechowywane nawet przez 50 lat i spokojnie fermentować w swoim tempie. Co więcej, sok z winogron nie był oddzielany od miąższu – do naczynia trafiał sok wraz z wyciśniętymi skórkami i pestkami (oddzielanymi w tradycyjny, nożny sposób), fermentacja była wspólna, dzięki czemu wina osiągały głęboki, wyrazisty, a zarazem delikatny, owocowy smak. Po otwarciu kwewri, na jej szczycie znajduje się wino najwyższej jakości (zawsze wytrawne – fermentacja nie jest przerywana przez dosładzanie, dlatego też wina są nieco mocniejsze od europejskich), w środkowej wino stołowe średniej jakości, zaś na samym dnie jest sfermentowany moszcz, z którego wytwarza się wódkę czaczę. Każda część winogron jest więc wykorzystywana i przetwarzana, nic się nie marnuje. Ten naturalny proces zdecydowanie wpływa na wysoką jakość gruzińskiego wina, sprzyja także ekologii i poszanowaniu przyrody, co docenia wielu smakoszy.

Warto też zauważyć, że wina gruzińskie nie należą do najdroższych, a swoją jakością – w opinii znawców wina – przewyższają trunki Francuskie i Włoskie, również znane ze swoich wyjątkowości. Wielu uważa, że smak wina gruzińskiego jest wręcz… nieadekwatny do ceny i wskazuje na dużo droższe trunki. Jednak można się również niemile zaskoczyć, szczególnie, jeśli wybiera się najtańsze trunki, które są produkowane masowo. Jeśli więc próbować gruzińskiego wina – warto sięgać po te z nieco wyższej półki, które i tak pozostają przystępne cenowo.

Obecnie, najbardziej cenieni gruzińscy producenci, chcąc zachować najwyższą, tak wychwalaną jakość, nadal korzystają z tradycyjnych metod wytwarzania wina, łącząc je z najnowocześniejszymi technologiami. Dzięki temu wina gruzińskie zachowują swoją wyjątkowość i charakter, stale i niezmiennie zachwycając smakoszy.

Gruzińskie wina – trunki z duszą

Gruzja jest małym, ale fascynującym krajem, urzekającym swoimi krajobrazami i kulturą. Gruzini są niezwykle otwarci i towarzyscy, a wino jest dla nim trunkiem powszechnym, traktowanym nawet jako napój życia, o walorach nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Gruzini kochają wszystko, co z winem związane, a motywy winorośli pojawiają się nawet na nagrobkach. Co więcej – nawet litery gruzińskiego alfabetu są inspirowane pnączami winorośli, a niemowlętom po urodzeni zwilża się usta winem, by wiedziały o narodowej tradycji!  Najprostsze i najlżejsze wina Gruzini wytwarzają w nie więcej niż 2 tygodnie. Ich łagodny smak przypomina sok, więc w wielu domach popija się je już do śniadania. Trzeba przyznać, że Gruziński klimat, aura, która panuje w tym kraju, wyjątkowo sprzyja smakowaniu wina – swego rodzaju dzikość, naturalność, piękne krajobrazy i przyjemna atmosfera to wspaniała otoczka dla wieczoru (lub poranka…) przy smacznym winie.

Szczepy winogron i najbardziej znane odmiany wina gruzińskiego

Do produkcji gruzińskich win, zarówno metodą tradycyjną, jak i współczesną, wykorzystuje się trzy szczepy winogron:

  • Saperavi – czerwone
  • Rkatsiteli i Mtsvane – białe

Do najpopularniejszych odmian gruzińskiego wina należą:

  • Tsinandali – białe wino z winogron Rkatsiteli i Mtsvane, produkowane metodą europejską (wino dojrzewa w drewnianych beczkach, a nie w kwewri).
  • Pirosmani – półsłodkie, białe wino z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską.
  • Kindzmarauli – półsłodkie, czerwone wino z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską.
  • Mukuzani – wytrawne, czerwone wino z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską.
  • Saperavi – wytrawne, czerwone wino z winogron Saperavi, produkowane metodą mieszaną, gruzińsko-europejską
  • Khvanchkara – czerwone, półsłodkie, z winogron Alexandrouli i Mujuretuli, produkowane metodą europejską.

Jakie jest najlepsze gruzińskie wino?

Za najlepsze wino z Gruzji uznaje się Mukuzani, choć tak naprawdę ile osób – tyle upodobań, stąd też bogactwo odmian i smaków. Zdecydowanie jednak warto zakosztować gruzińskich win, które wydają się być czymś więcej niż trunkami. Każda butelka, niezależnie od tego, jaką metodą wino było wytwarzane, kryje w sobie tradycję i kulturę, uroki Gruzji, a przede wszystkim – miłość i pasję do wina. Właśnie dzięki temu gruzińskie wina są tak wyjątkowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0