Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Jedni są miłośnikami kawy, inni zdecydowanie bardziej wolą herbatę. Bywa, że niechęć wynika ze złych doświadczeń, co akurat w przypadku kawy jest dość częste. Znaczenie bowiem ma wszystko – zarówno rodzaj ziaren jak i, przede wszystkim, sposób przyrządzania napoju. Jednak niezależnie od tego, jaką kawę się lubi, każdy kawosz przyzna, że dobry ekspres do kawy to jest TO! Ale i tu pojawiają się schody… jaki ekspres do kawy wybrać? Z jakiego ekspresu kawa jest najlepsza?

Jak przyrządzić kawę idealną?

Niby ideałów nie ma, ale jednak – każdy amator kawy ma swój sposób na to, by przyrządzić kawę spełniającą wszystkie potrzeby, słowem – idealną. Bywa to mniej lub bardziej skomplikowane, ale zazwyczaj zaczyna się od wyboru najlepszej kawy. Ilu kawoszy – tyle gustów, które nie podlegają dyskusji – każdy ma swój ulubiony gatunek i na szczęście bogaty wybór kaw zaspokaja różne smaki. Jednak chcąc przygotować naprawdę wyśmienity napój, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii.

  • Rodzaj kawy – znacznie ma nie tylko gatunek, ale i forma. Najlepsze będą zawsze świeże ziarna, które zmieli się na krótko przed przyrządzeniem kawy. Dzięki temu zachowują pełny, głęboki smak i mocny aromat. Można wybierać zarówno spośród ziarnistych kaw smakowych, jak i klasycznych.
  • Woda – to, jaką wodą zalewamy kawę, ma ogromne znaczenie! Zła jakość wody może zepsuć smak każdej kawy, dlatego jeśli ma się co do niej wątpliwości – warto postawić na butelkowaną wodę źródlaną lub zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący.
  • Dodatki do kawy – cukier i mleko są najczęstszymi dodatkami. Ci, którzy je stosują, powinni zwrócić uwagę na jakość. Warto zamienić zwykły cukier na cukier trzcinowy nierafinowany, zaś zwykłe mleko na mleko lub śmietankę przeznaczone do przyrządzania kawy lub też specjalistyczne mleko dla baristów, zawierające więcej białka, dzięki czemu lepiej się pieni, tworząc puszystą, aksamitną piankę.
  • Wzmacniacze smaku – cynamon, kardamon, syropy smakowe do kawy – to już dodatki, które są mniej popularne, ale pozwalają na podrasowanie smaku kawy. Warto zwracać uwagę na naturalność i świeżość,  czyli znowuż jakość dodatków.
  • Sposób przyrządzania – i tutaj rodzą się pytania. Żadne czary, żadne gusła odprawiane nad ziarnami kawy nie sprawią, że będzie idealna, jeśli przygotuje się ją w nieodpowiedni sposób – przy złych proporcjach czy złej temperaturze wody.

Dlatego też odpowiedni ekspres do kawy jest tym, czego nie powinno zabraknąć w domu żadnego kawosza.

Rodzaje ekspresów do kawy

Jedni stawiają na jakość, inni na ilość, dla jeszcze innych kawa to po prostu element codzienności, bez którego nie można zaliczyć dnia do udanych. Na rynku dostępne są różne rodzaje ekspresów do kawy, tak, by każdy mógł wybrać sprzęt idealnie trafiający w potrzeby.

  • Kawiarka – służy do przygotowywania tradycyjnej kawy we włoskim stylu, pod ciśnieniem. Przeznaczona jest to kawy mielonej, a jej obsługa bywa pracochłonna, jednak efekt zadowoli każdego wymagającego kawosza, ceniącego głębię smaku i aromatu. Można w niej przygotować jedną-dwie kawy na raz.
  • Ekspres przelewowy – popularny i prosty w obsłudze model, również przeznaczony do kawy mielonej. Umożliwia przygotowanie tradycyjnej kawy „po turecku”, ale dzięki wykorzystaniu wymiennych filtrów w napoju nie będzie fusów. Kawa jest zaparzana bezpośrednio do dzbanka, dlatego można zrobić ich kilka jednocześnie.
  • Ekspres kolbowy – to kolejny model przeznaczony do kawy mielonej lub specjalnych kaw w formie tabletek. Przyrządza się w nim kawę w tradycyjny sposób, esencjonalną i pełną smaku i można regulować poziom jej intensywności. Kusi stosunkiem ceny do jakości – ekspresy kolbowe nie należą do najdroższych, a pozwalają cieszyć się smakiem aromatycznej, prawdziwej kawy. Niektóre modele posiadają również specjalną dyszę do spieniania mleka.
  • Ekspres na kapsułki lub saszetki – to automatyczny ekspres ciśnieniowy, do którego należy kupować odpowiednio pakowane kawy. Zazwyczaj do wyboru jest kilka rodzajów, dzięki czemu można przygotować zarówno latte, jak i cappuccino czy espresso. Takie ekspresy mają niewielkie rozmiary i atrakcyjny design, dzięki czemu ładnie prezentują się w nowoczesnej kuchni. Niektóre modele posiadają również spieniacz do mleka. Ekspresy nie należą do drogich, jednak koszty eksploatacji podnosi cena specjalistycznej kawy. 
  • Ekspres ciśnieniowy – to najdroższy, a zarazem najpopularniejszy model ekspresu do kawy, który pozwala przygotować kawę ze świeżo mielonych ziaren, dzięki czemu jest ona głęboka i esencjonalna. Wiele modeli posiada wbudowany młynek do kawy, a także spieniacz do mleka. W ekspresie ciśnieniowym można przygotowywać różne rodzaje kaw – jedną lub dwie w zależności od modelu.

Jaki ekspres do kawy jest najlepszy?

Który ekspres do kawy wybrać? Najwięcej kawy na raz można przyrządzić w ekspresie przelewowym, z kolei najlepszą jakość napoju i różne jego rodzaje osiągniemy w ekspresie ciśnieniowym. Także kapsułkowy daje sporo smakowych możliwości. Wiele więc zależy od potrzeb, nie bez znaczenia jest również cena. Z pewnością warto zapoznać się zarówno z zaletami, jak i wadami różnych sprzętów i wybrać ten, który wydaje się spełniać wszystkie zapotrzebowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0