Bakalie oblane czekoladą to doskonała przekąska podczas chwili z kawą czy herbatą. Mają wyrazisty smak i skondensowaną słodycz. Wybierz spośród szerokiej oferty różnorodnych orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej, a nawet imbiru. Znajdziesz tu propozycje w czekoladzie deserowej, bardziej surowe w smaku i eleganckie. Rodzynki czy migdały w mlecznej czekoladzie zachwycają słodyczą i aromatem.

Bakalie – przekąska uniwersalna

Bakalie przygotowane w wyjątkowy sposób to uczta dla podniebienia oraz mały zastrzyk witamin dla organizmu. Pamiętajmy, że orzechy zawierają mnóstwo składników, których potrzebujemy na co dzień. Orzechy laskowe to przede wszystkim witamina E. Chroni przed wpływem wolnych rodników oraz anemią. Z kolei migdały zawierają jednonasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają tkankę mózgową oraz układ sercowo naczyniowy. Suszone śliwki to niemal błonnikowa bomba, dlatego fantastycznie regulują pracę jelit.

Z kolei zawarte w nich polifenole są swoistą tarczą, chroniącą przed osteoporozą, zwłaszcza starsze osoby. Ze wszystkich bakaliowych przekąsek najmniej kaloryczne są rodzynki. Choć oblane czekoladą trudno nazwać dietetycznym słodyczem, jednak jeśli liczysz kalorie, z pewnością Cię to zainteresuje. W nich również nie brakuje cennych witamin, m.in. C, E, z grupy B, magnez, żelazo, potas. Duża zawartość błonnika pomaga w dolegliwościach jelitowych.

Zdrowe i pyszne!

Miłośnicy słodkich łakoci cenią sobie bakalie oblane czekoladą ze względu na to, że są o wiele zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, wypełnionych konserwantami. Garść orzechów czy rodzynek to zatem nie tylko przyjemny dodatek do popijanej herbaty czy kawy. Warto zwrócić uwagę na ciekawą, różnorodną otoczkę. Oferujemy orzechy w czekoladzie obsypanej kawą, cynamonem, a nawet obtoczone wiórkami kokosowymi. To niezwykle ciekawe kulinarne połączenia smaków. Bez problemu dobierzesz orzechy i owoce w czekoladzie, które najlepiej pasują do Twojej ulubionej kawy lub herbaty. Zadbaj o to, by mieć je pod ręką również w ciągu dnia, w roli zdrowej, mniej lub bardziej słodkiej, przekąski.