Kawa rozpuszczalna ma być z założenia szybka i prosta w wykonaniu. Dlatego tyle osób po nią sięga. Nie potrzeba do jej parzenia specjalnych ekspresów czy innych urządzeń. Zalewa się ją bowiem wrzątkiem. Jest ona mimo wszystko, bardzo popularna, głównie dlatego, że oferuje niemałą wygodę. Sprawdza się idealnie na wyjazdach, konferencjach, hotelach, ale także w naszych domach, gdy nie posiadamy ekspresu. A taka sytuacja jest bardzo częsta. A gdy jesteśmy miłośnikami kawy i chcemy, by nie traciła ona smaku, wraz ze zmianą kawy mielonej na kawę rozpuszczalną warto zapoznać się z ofertą naszego sklepu, w którym znajdą państwo kawę rozpuszczalną najwyższej jakości. Dodatkowo, mogą Państwo wybrać ulubione smaki i połączyć je z kawą!

Kawa rozpuszczalna a nasze zdrowie

Oferujemy kawę rozpuszczalną w smaku: śmietankową, orzechową, piernikową, czekoladową, wiśniową, pomarańćzową oraz wiele więcej. Każdy klient znajdzie w naszym sklepie coś dla siebie idealnego i będzie mógł cieszyć się chwilą oraz nietuzinkowym smakiem. Zapakujemy kawę dla Państwa w specjalne opakowania o wybranej przez Państwa gramaturze. Oferujemy torebki 100 gramowe, 250 i 500 gramowe, a także 1 kilogramowe! Mogą Państwa sami zdecydować jak dużo danego rodzaju czy smaku kawy chcą Państwo kupić i wybrać na naszej stronie klikając przy danej kawie w przycisk “waga opakowania”.

Jako że kawa rozpuszczalna to odwodniony ekstrakt kawowy, jej właściwości nie odbiegają od tych dla kawy zwykłej, w ziarnach. Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesteroli niż taka z ekspresu czy zaparzacza. Antyutleniacze występują w podobnej ilości. Jednakże, taka kawa zawiera mniej kofeiny i zdecydowanie obniża przyswajalność żelaza. Warto przede wszystkim czytać składy kaw, i nie decydować się na takie, które w dodatkach zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub mleko w proszku. Prawdziwa kawa rozpuszczalna, jest także zdrowa dla naszego organizmu i nie powinniśmy mieć obaw co do jej spożywania.

Historia kawy rozpuszczalnej

Jej powstanie przypada na XIX wiek. Za rozwój kawy rozpuszczalnej odpowiada brazylijska branża kawowa. W roku 1930 wymyślono, aby taki rodzaj kawy był sposobem na przechowywanie jej nadmiarowej ilości. Kawę pokochano w Ameryce, zwłaszcza doceniali ją żołnierze, którzy otrzymali ją jako ekwipunek żywieniowy. W 1963 jedna z marek spopularyzowała liofilizowanie kawy, dzięki czemu w latach 80. ponad połowa kaw rozpuszczalnych sprzedawanych w Ameryce, była poddawana właśnie temu procesowi. Produkcja nabrała takiego tempa, że w latach 70, produkcja kawy rozpuszczalnej stanowiła 30% i jest to dosyć wysoki wynik. Przeciętnie w Polsce jej konsumpcja szacowana jest na ok. 10% rynku kawy.

Jak powstają kawy rozpuszczalne?

Kawa rozpuszczalna może powstać na kilka sposobów. Jest to zależne od metody obróbki ziaren. Jednakże, nieważne jaką metodą ona powstaje, ziarna kawy najpierw muszą zostać upalone, później drobno zmielone i zaparzone. Odbywa się to oczywiście w maszynach do produkcji w hurtowych ilościach. Dlatego proces jest dosyć złożony i obejmuje m.in. wieloetapowe parzenie kawy w temperaturze 60-180 stopni oraz pod większym ciśnieniem. Nie można jednak doprowadzić do wrzenia. Stosunek wody do kawy kształtuje się około 2:1, dlatego też ekstrakt masy suchej w fazie końcowej ma stężenie wynoszące ok 28-32%.