Większość osób swój dzień rozpoczyna właśnie od kawy. Często traktowana jest ona nawet jako substytut śniadania, bo trzeba przyznać, że pozostawia uczucie sytości. Jest to jeden z najczęściej wybieranych napojów i napić się go można w każdym kraju. Kawa przygotowywana jest z ziaren kawowca i traktowana jako najbardziej popularne źródło kofeiny oraz najczęściej wybierane przez konsumentów. Jej ziarna pochodzą z Etiopii, a sam napój zawitał do Europy około XVI wieku. Nie ma powodu do zdumienia, że od tamtej pory króluje także na polskich stołach, ponieważ kawę można wypić na wiele sposobów, z wieloma dodatkami, i dzięki temu znajduje nieustannie tyle zwolenników, a jej popularność nie spada.

Kawa i jej historia

Stambuł jest miejscem zapoczątkowania swoistego rytuału picia kawy. Wszystko zaczęło się w XVI wieku poprzez powstanie pierwszej kawiarni. Oczywiście, jak to w tamtych czasach, jej otwarcie zostało srogo ocenione i znalazło wielu przeciwników. Jednakże, na całe szczęście znaleźli się także mieszkańcy aprobujący ten pomysł, i dzięki ich charyzmie i propagowaniu zwyczaju picia kawy, pod koniec wieku niemal wszyscy mieszkańcy byli zwolennikami tego napoju o zbawiennych dla organizmu właściwościach. Prawie każde spotkanie towarzyskie odbywało się w towarzystwie nie tylko przyjaciół, ale także filiżanki kawy!

Od tamtego momentu, zaczęły się pojawiać kawiarnie, nie tylko w tamtych rejonach, ale także w innych krajach. W końcu i do Europy trafiła ta moda. Jako pierwszy opisywania kawy podjął się podróżnik Leonard Rauwolf pochodzący z Niemiec. W Europie ludzie podchodzili z wielką rezerwą do tego napoju, traktując go jako wymysł diabelski, jednakże, gdy głos zabrał papież Klemens VIII i jednogłośnie zdementował wszystkie nieprawdziwe historie oraz zaaprobował spożycie tego napoju, ludzie przestali mieć wątpliwości i opory, a zaczęli spożywać kawę bez żadnych obaw. Taka sytuacja ma miejsce do dzisiaj.

Kawa w Polsce

W Polsce pojawiła się ona w XVII wieku dzięki Turkom. Pierwsza kawiarnia otworzyła się w Gdańsku, a następnie moda na ten biznes doszła do Warszawy, Krakowa i innych miast. Najpopularniejsza była kawa z dodatkiem tłustej śmietanki, chociaż i wersja rozwodnionego napoju na wzór pijących taki roztwór sąsiadów z Niemiec, cieszyła się sporą popularnością. Niestety po wybuchu II wojny światowej, aż do czasów PRL-owskich, kawa była dostępna w ilości deficytowej i nie każdy mógł sobie na nią pozwolić. Były nawet momenty, w których była to waluta, którą płacono za wykonywane usługi! Współcześnie, dostęp do kawy jest wręcz nieograniczony, gdyż można ją kupić w każdym sklepie. Pojawił się jednak inny problem. Jak wybrać dobrą i smaczną kawę? Jakość ziaren ma kluczowe znaczenie w odpowiednim smaku naszego napoju. Wybór jest ogromnie szeroki, a producenci prześcigają się w coraz to nowszych sposobach na pozyskiwanie ziaren lub parzenie, a także w oferowanej gamie smaków czy rodzajów ziaren. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko zależy od kawy, ponieważ dużą rolę odgrywa także ekspres w jakim się ją parzy. Dlatego na rynku jest dostępnych wiele rodzajów takie jak przelewowy, ciśnieniowy lub kolbowy, ale także wiele modeli! Jak się okazuje, wcale nie jest tak prosto wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Sposoby przyrządzania kawy

Każdy z nas ma swoją ulubioną kawę, taką którą najczęściej wybiera w kawiarni lub którą najczęściej parzy u siebie w domu. Całe szczęście rodzajów kawy jest wiele i każdy może znaleźć coś dla siebie. Klasycznym typem jest espresso, która jest drobno zmieloną kawą zaparzaną pod ciśnieniem. Jest mocna w smaku i najczęściej podawana z filiżanką wody mineralnej, dla oczyszczenia kubków smakowych. Nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo czyli tłumacząc – wyrazisty. Następnie mamy cappuccino, której nazwa pochodzi od pierwszych osób, które tę kawę piły, czyli mnichów z zakonu kapucynów. Cappuccino to espresso z dodatkiem spienionego mleka. Jest to napój delikatny w smaku i mający całe grono zwolenników. Mieszkańcy Włoch piją go do południa. Popularna jest także kawa Americano, czyli duża, mniej intensywna kawa czarna. Jest to espresso podciągnięte wodą, czyli w wersji łagodniejszej. Może być podawane z mlekiem, ale zawsze w dzbanuszku obok.

Oferta kaw w naszym sklepie

Oferujemy Państwu bardzo szeroki wybór kawy, ale także możliwość zmielenia ziaren na wybraną przez Państwa grubość! Mogą Państwo zrezygnować całkowicie z mielenia i wybrać całe ziarna, zmielenie grube (French Press), średnie (do ekspresu przelewowego), średnio – drobno (kawiarka) oraz drobno (ekspres kolbowy). Dodatkowo nasze kawy możemy zapakować w wybraną wielkość opakowania. Oferujemy torebki o rozmiarze 100g, 250g, 500g oraz 1 kg. Nasze kawy oferujemy w różnych smakach, dzięki naturalnym aromatom użytym przy ich produkcji. Proponujemy kawę m.in. marcepanową, cytrynową, piernikową, karmelową.