Zielona herbata to jedna z najzdrowszych odmian herbaty. Przygotowywana jest z tych samych liści co herbata czarna. Ulega jednak innej fermentacji niż czarna herbata, ale jej właściwości pozostają niemal takie same jak w przypadku liści świeżych. Jest ona napojem, który przyrządza się z liści herbaty chińskiej tj. Camellia sinensis. Zostają one poddane jedynie bardzo małej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin, jednak szybko rozprzestrzeniła się do innych krajów azjatyckich oraz Japonii. Barwa napoju jest jasnozielona, a smak delikatny. Jest troszkę słabsza niż czarna i ma bardzo wielu zwolenników. Dzięki zawartości kofeiny ma również działanie pobudzające, dlatego jest często wybierana zamiast kawy, co działa na korzyść dla naszego zdrowia.

Zielona herbata w Japonii

Powszechna i lubiana w tym kraju. Do Japonii została sprowadzona przez buddyjskiego mnicha Myōan Eisai. Najlepsza japońska herbata pochodzi z regionów Yame i Uji. A aż 40% japońskich liści zielonej herbaty pochodzi z prefektury Shizuoka. Japońskie zielone herbaty różnią się w zależności od jakości, części rośliny wykorzystanej do przygotowania napoju oraz sposobu przygotowania tych części. Zielona herbata Sencha jest przygotowywana z liści, które rosną w pełnym słońcu, a z kolei herbatę gyokuro przygotowuje się z liści rośliny rosnącej w cieniu przez około 20 dni.

Zaparzanie zielonej herbaty

Najlepszym sposobem na wydobycie smaku zielonej herbaty jest wsypanie jednej łyżeczki zielonej herbaty do filiżanki i zalanie wodą w temperaturze między 80 a 90 stopni Celsjusza. Czas trwania parzenia jej powinien wynieść ok 2 max. 3 minuty. Istnieje taka zasada, że im liście są lepszej jakości tym wymagany jest krótszy czas parzenia. Takie liście można zaparzać kilkakrotnie, co jest także ekonomicznym rozwiązaniem. Ponadto, gdy czas parzenia się zbyt wydłuży lub zostanie użyta do zalania liści za gorąca woda, może wydobyć się gorzki smak.

Właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona z powodu swoich licznych właściwości zdrowotnych (pomaga między innymi w spalaniu tłuszczu), staje się coraz popularniejszą herbatą. W sklepach jest dostępna w wielu wariantach smakowych, dzięki czemu nawet osoby, którym smak tradycyjnej zielonej herbaty nie przypada do gustu, znajdą coś dla siebie.

Właściwości zdrowotne

Zielona herbata zawiera wiele przeciwutleniaczy takich jak polifenole i katechiny, które chronią nasze DNA przed działaniem substancji rakotwórczych. Zmniejszają przez to ryzyko nowotworów płuc, piersi, skóry, żołądka, jelita grubego i trzustki. Są to bardzo ochronne i cenne właściwości, którymi nie każda roślina może się pochwalić.

Pozytywny wpływ na linię

Dodatkowo, można zauważyć pozytywne działanie na tkankę tłuszczową! Kofeina i inne substancje zawarte w zielonej herbacie przyspieszają utlenienie tłuszczów.

Oczyszczanie

Występują także właściwości moczopędne, które umożliwiają pozbycie się z organizmu toksyn, co również jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.