Yerba Mate to od kilku lat zyskujący popularność w Polsce napój, który ma działanie pobudzające. Do tego jest pyszny w smaku, więc nic dziwnego, że znajduje tylu smakoszy i chętnych na delektowanie się nim. Nazwa Yerba Mate została wymyślona prawdopodobnie przez jezuitów i pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati. Mati w języku keczua oznacza tykwę – naczynie do parzenia ziół. Jej wyższość nad kawą objawia się przede wszystkim w dostarczaniu, a nie wypłukiwaniu magnezu z organizmu. Uwalnia także kofeinę stopniowo i powoli, dzięki czemu pobudzenie trwa dłużej niż po jednorazowym zastrzyku po spożyciu kawy. Ponadto Yerba Mate dostarcza witaminę A, C oraz B, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Wiele osób wybiera właśnie yerbę ze względu także na jej naturalność i smak. W jej smaku można wyczuć delikatną goryczkę, jednak to wszystko zależy także od długości parzenia oraz rodzaju yerby, który wybierzemy.

Yerba Mate – historia

Inną nazwą dla yerby jest herbata paragwajska, jezuicka lub misyjna. Jako pierwsi tego napoju spróbowali Indianie mieszkający w dorzeczy Parany. Liście tego krzewu były używką tamtejszych miejscowych od kilku wieków! Napar z tych liści pobudza, odświeża i otwiera umysł. Zataja on także uczucie głodu, co dla rdzennych mieszkańców dorzecza było bardzo istotne. Od połowy XVI wieku Jezuici obserwowali Indian żujących liście yerby i byli pod wrażeniem tego, że mogą oni nic nie jeść przez kilka dni! Byli zachwyceni tą i innymi właściwościami, więc zdecydowali się na rozpowszechnienie tej rośliny poza Azją – tak właśnie Yerba Mate trafiła do Europy, gdzie była alternatywą dla powszechnej w naszych rejonach herbaty.

Yerba Mate – działanie

Susz jest pozyskiwany z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego, które ulegają suszeniu i prażeniu. Roślina ta, jak sama nazwa wskazuje rośnie w Paragwaju, Urugwaju, południowej Brazylii a także w Argentynie. Ciężko jest uprawiać ją w innych zakątkach świata, ponieważ jest bardzo wymagająca. Spożycie Yerba Mate w krajach skąd się wywodzi sięga czasem wypicia 1 litra napoju na dzień. Yerba ma wiele właściwości leczniczych, ale także, dzięki zawartości kofeiny, jest świetnym, naturalnym sposobem na pobudzenie. Stymuluje aktywność centralnego układu nerwowego, a także mięśni i serca. Przyspiesza przemianę materii, więc jest idealna dla osób odchudzających się. Wpływa także na lepszą pracę nerek, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Pobudza pracę mięśni i serca przyspieszając tym samym przemianę materii. Dodatkowo podnosi ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała. Oprócz tego obniża napięcie mięśni gładkich i naczyń krwionośnych.

Yerba Mate a kofeina

Kofeina, która odpowiada za pobudzenie jest zawarta w Yerba Mate w ilości od 0,5 do 2% w zależności od gatunku. Profesjonalnie nazywa się mateiną i należy do grup metyloamin. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i całkowicie wchłania się do organizmu. Nie ulega procesom metabolicznym dlatego nie kumuluje się w organizmie. Ponadto kofeina zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, a także zwiększa sprawność intelektualną,.

Yerba Mate w naszym sklepie

Yerba jest coraz częściej pitym napojem wśród społeczeństwa. Często stosuje się ją jako substytut kawy, ponieważ ma działanie pobudzające. Ale także, wiele osób wybiera ją ze względu na przyspieszanie przemiany materii i działanie odchudzające. Oprócz tego, yerba świetnie hamuje głód, dlatego tak chętnie sięgają po nią osoby, zmagające się z nadprogramowymi kilogramami. Jeśli są Państwo zainteresowani działaniem yerby, chcą się przekonać sami o jej zbawiennych właściwościach, a także dołączyć do grona smakoszy, entuzjastów yerby i poznać jej niezwykły smak to zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu i z wyborem najlepszej mieszanki dla siebie.

Oprócz klasycznej Yerba Mate oferujemy także mieszankę z guaraną czy cytryną. Dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego. Należy także pamiętać, by proces picia yerby odbywał się w odpowiednim naczyniu i za pomocą bombilli, czyli metalowej słomki z sitkiem. Jest to tradycja kultywowana od wielu, wielu lat i jest nieodzownym elementem całego procesu przyrządzania i spożycia tego napoju.