Rooibos to najpopularniejsza czerwona herbata powstała z liści czerwonokrzewu. Są one przetwarzane podobnie jak liście innych herbat i pije się z nich przygotowany napar. Ma on łagodny i trochę słodki smak, a w kolorze przypomina bursztyn. Wykazuje szerokie zastosowanie lecznicze głównie dzięki obecności przeciwutleniaczy. Rooibos wspomoże także Twoją walkę z cukrzycą, jeśli się z nią zmagasz. A to wszystko dzięki temu, że zawiera aspalathin, który jest bardzo rzadkim przeciwutleniaczem. Przyczynia się on do równoważenia zawartości cukru we krwi, poprawia dodatkowo odporność na insulinę, a także wchłanianie glukozy przez mięśnie. Dzięki temu może stanowić swoistą barierę rozwoju cukrzycy typu II.

Herbata Rooibos i jej historia

Na europejskich stołach zagościła ponad 100 lat temu, gdy pewien Rosjanin zobaczył nieznany krzew w górach Cedar Afryki Południowej i zainteresował się jego pochodzeniem. Po jakimś czasie opracowano metody i to, jak powinno się uprawiać owy czerwonokrzew. Pierwsza jego sprzedaż nastąpiła w roku 1904 i od tamtej pory powoli rozprzestrzeniała się na całą Europę. W 1930 roku, P. Le Fras Nortier odkrył, że ten napar nie posiada tylko dobrego smaku, ale także znaczące wartości zdrowotne. Mimo kryzysów, II wojny światowej i bankructwa plantacji, w 1954 roku powstała plantacja Rooibosa w Afryce Południowej. Czerwonokrzew może osiągnąć wysokość około dwóch metrów, a liście wyglądają jak igiełki sosnowe. Czas jego kwitnienia przypada na październik.

Korzyści picia herbaty Rooibos

Wiele regionów przedstawia tę herbatę bardziej jako leczniczy napój, niż taki do codziennego spożycia. Nic dziwnego, ponieważ swoimi właściwościami pokonuje inne tego typu herbaty. Zacznijmy od tego, że herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego może ją pić dosłownie każdy i tak naprawdę w nieograniczonych ilościach. Jest bezpieczna dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne i jest naturalnym lekiem na bóle brzucha oraz kolki występujące u niemowląt. Należy wtedy do mleka dodać odrobinę tej herbaty i podać dziecku. Zawiera polifenole, które mają silne właściwości antyoksydacyjne, ale także działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antynowotworowo.

Proces powstawania herbaty Rooibos

Podobnie jak inne herbaty, Rooibosa poddaje się fermentacji. Należy zwilżone listki usypać w 20-centymetrowe kupki i pozostawić przez kilka dni w ciepłym miejscu. W tym czasie rooibos zmienia kolor na czerwono-brązowy. Liście suszy się później na słońcu do uzyskania ich wilgotności na poziomie maksymalnie 10%.