Mieszkańcy Chin herbatą czerwoną określają zawilgoconą, zieloną herbatę rodzaju Pu-Erh, która jest poddawana fermentacji by nadać jej ciemniejszą barwę. W przeszłości, konkretnie w dynastii Tang był to napój zarezerwowany dla chińskiej, cesarskiej rodziny. Współcześnie jednak jest ona powszechnie dostępna w większości sklepów na całym świecie. Jako ciekawostkę można dodać, że przechowywać ją można nawet przez 50 lat! Co więcej, to właśnie taka herbata, która leżakuje tyle lat, jest tą najlepszą. Herbata czerwona po zaparzeniu ma intensywny smak i zapach oraz czerwonobrązową barwę. Można porównać ją do korzennego aromatu, który z pewnością wypełni pomieszczenie w którym ją parzymy. W naszym sklepie znajdą Państwo kilka opcji wyboru herbaty Pu-Erh, z różnymi dodatkami. Dostępne są smaki grejpfrutowa, żurawinowa, tropikalna, klasyczna i wiele innych. Herbaty są pakowane w opakowania 50g, 100g, 250g oraz 1 kg.

Właściwości czerwonej herbaty

Wiele osób wspomaga swoją dietę właśnie czerwoną herbatą. Napar z niej pobudza wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit oraz przyspiesza metabolizm. Dzięki temu, wspomaga to spalanie tłuszczów. Ponadto czerwona herbata obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a to działa korzystnie na krążenie. Jest to bardzo przyjemny sposób na utratę zbędnych kilogramów, ponieważ ma ona ciekawy smak, który konsumenci bardzo lubią. Nic więc dziwnego, że sięgają po nią osoby nawet te, którym nie zależy na zrzuceniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Herbata czerwona – sposób zaparzania

Proponowany sposób zaparzenia to zalanie 1 łyżeczki herbaty przez 200ml wody, która ma temperaturę ok 90 st. Celsjusza. By uzyskać taką temperaturę, należy odczekać 2 minuty po zagotowaniu się wody. Herbatę czerwoną powinno się parzyć od 2 do 4 minut, pod przykryciem. Na koniec można oddzielić liście od naparu, który chcemy wypić. Można także skorzystać z zaparzacza lub specjalnej saszetki i umieścić w niej liście przed zaparzeniem. Z wykorzystanych listków można zrobić spokojnie drugi napar, gdy najdzie nas na to ochota.

Uprawa herbaty czerwonej Pu-Erh

Wszystkie gatunki herbaty Pu-Erh są krótko suszoną zieloną herbatą máochá gatunku Camellii sinensis, która rośnie w górach prowincji Yunnan w Chinach. Poddaje się ją następnie procesowi właściwej fermentacji, by wydobyć jej smak i właściwości zdrowotne.