Czarna herbata to najpopularniejsza odmiana herbaty na świecie, a jej nazwa pochodzi od koloru suszonych liści. Można ją kupić w każdym sklepie i znaleźć w każdym domu. Przygotowywana jest z liści Camelli Sinensis czyli herbaty chińskiej. Ma ona największy udział procentowy na rynku herbat na zachodzie. Ulega ona procesowi pełnej fermentacji, dzięki czemu jej smak jest intensywniejszy. Dzięki jej smakowi, pasuje idealnie do poddawania jej aromatyzacji oraz dodawaniu do niej inny roślin nadających nowy smak i zapach. Swoje właściwości zachowuje przez kilka lat, dzięki czemu jest bardzo cenionym napojem. Polacy, ale również mieszkańcy innych krajów najczęściej sięgają właśnie po ten rodzaj herbaty. Jest to bardzo dobra praktyka, ponieważ połączenie wszystkich składników w niej zawarty wspierają zdrowie i samopoczucie.

Czarna herbata – pozyskiwanie

Liście drzewa herbacianego są zbierane zazwyczaj mechanicznie. W przypadku przygotowania herbaty czarnej można wyróżnić cztery etapy: więdnięcie, skręcanie, fermentację oraz suszenie liści. Więdnięcie odbywa się w warunkach naturalnych i trwa czasem nawet 20 godzin! Jeśli jest wykonywane mechanicznie, to czas trwania tego zabiegu trwa maksymalnie 3 godziny. Proces więdnięcia zmiękcza liście oraz zwiększa przepuszczalność liści dla soków pozyskiwanych w dalszych etapach. Ten etap ma na celu także przygotowanie liści do zwijania. Następnie są one przesiewane by ujednolicić jakość surowca. W fazie skręcania rozpoczyna się fermentacja, która ma zapoczątkować reakcje chemiczne, które zmieniają właściwości herbaty.

Właściwości czarnej herbaty

Sięgając po herbatę, zazwyczaj traktujemy ją jako napój do posiłku i nie myślimy o jego właściwościach i działaniu zdrowotnym. Powinno się wziąć pod uwagę także te czynniki, ponieważ mają one znaczenie! Zawarta w czarnej herbacie tanina działa wspomagająco dla naszego układu pokarmowego. Tanina ma także wpływ na układ krwionośny i serce, działa przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie. Dodatkowo w czarnej herbacie znajduje się teaflawina, która poprawia funkcje poznawcze mózgu. Teaflawina przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Czarna herbata jest także napojem o dużym stężeniem flawonoidów czyli związków opóźniających procesy starzenia.

Herbaty w naszym sklepie

Oferujemy szeroką gamę czarnych herbat z dodatkami, takie jak żurawina, malina, cytryna, imbir czy pomarańcza. Dostępne są także specjalne mieszanki, takie jak uspokajająca, jesienny wieczór, arktyczny ogień. Pakowane w opakowania o gramaturze 50g, 100g, 200g, 1 kg. W ofercie mamy wiele innych smaków, dlatego każdy klient znajdzie coś dla siebie. Liście naszych herbat są najwyższej jakości, a smak jest niepowtarzalny. Dlatego klienci tak chętnie nam ufają i wybierają naszą markę.