Okowity

Nazwa trunku wywodzi się z połączenia dwóch łacińskich słów – aqua i vitae, co oznacza wodę życia. Pierwotnie okowity wykorzystywane były w celach leczniczych – przynosiły ukojenie w bólach i rozgrzewały, a także rozluźniały ciało i umysł.  Z czasem zaczęto je spożywać nie tylko w celach praktycznych, ale także dla czystej przyjemności – esencjonalny alkohol zachwycał bowiem ziołowymi kompozycjami.

Szybko wzbudził zainteresowanie zamożnych mieszczan jako coś bardziej szlachetnego od wódki, a przy tym o równie dużej mocy. I tak okowita na dobre zagościła na stołach. Cieszy podniebienia miłośników gorzałki, chcących rozkoszować się wyjątkowej jakości trunkiem.

Szlachetne okowity

Ten staropolski napitek o dużej mocy wytwarzany był niegdyś wyłącznie ze zbóż i ziemniaków, które były najpopularniejszymi surowcami do produkcji alkoholu. Obecnie bazami tych niezwykłych destylatów są zarówno owoce, jak i szlachetne zboża, a także piwa. Dzięki temu okowity zachwycają swoim nietuzinkowym charakterem. Najlepsze okowity to bogate kompozycje smakowe, idealne dla miłośników balansu pomiędzy cierpkością a słodyczą. Wielokrotna destylacja sprawia, że ich wyrazistość jest godna zachwytu.

Idealny trunek dla koneserów – okowita

Gładkie wykończenie i wspaniały balans smaków sprawia, że to trunki absolutnie wyjątkowe, wysokogatunkowe i eleganckie. Często wytwarzane wedle tradycyjnych receptur. Swoją czystością i złożonością kompozycji zachwycą każdego entuzjastę jakościowych i atrakcyjnych alkoholi.