4 Produkty

Słodkie, aromatyczne, kwaskowate, delikatne, mocne… nalewki i likiery mają niejedno oblicze. To alkohole, które często traktowane są w roli deserów, jako odrobina słodyczy po głównym daniu i wytrawnym posiłku. Te mocniejsze i te słabsze zyskują swoich zwolenników, kusząc ich słodyczą i ogromnym bogactwem zapachów. W zależności od wybranych owoców lub składników, można uzyskać alkohol, który jest idealnie dopasowany do konkretnych okazji.

Szczególnie znane są nalewki i likiery świąteczne. Przygotowane z odpowiednim wyprzedzeniem, umilą wieczory spędzane przy choince i stole suto zastawionym słodkościami. W takim trunku nie może zabraknąć korzennych przypraw, migdałów, nuty pomarańczy i bakalii. Z kolei w okresie letnim ogromną popularnością cieszą się własnoręcznie przygotowane nalewki z owoców sezonowych. Jeżeli nie masz chęci ani możliwości na tradycyjną produkcję nalewek we własnym domu, przygotowaliśmy ofertę gotowych produktów, które są wykonywane za pomocą domowych metod. Nie ma tu sztucznych barwników czy dodatków. Jest za to mnóstwo aromatycznych owoców, soczystych zapachów i smaków.

Jak je podawać?

Nalewki i likiery spożywa się solo, ale też w roli dodatku do deserów i słodyczy. Te owocowe idealnie pasują do lodów śmietankowych, czekoladowych tortów i wytrawnych deserów. Z kolei likiery jajeczne świetnie sprawdzają się w owocowych deserach i tych pełnych różnych innych dodatków, np. bakalii. Miłośnicy kremowych kaw wzmocnionych alkoholem często sięgają również po likier, zastępując nim słodkie syropy. Wlany na dno filiżanki z kawą, przykryty mleczną pianką smakuje wybornie!

Nalewki i likiery to również alkohol, po który nierzadko sięga się w roli prezentu. Nie znając się na winach i nie będąc zorientowanym w preferencjach drugiej osoby, można popełnić błąd. Z kolei whisky to zdecydowanie podarunek dla koneserów tego złotego trunku. Natomiast nalewka lub owocowy likier jest pewnego rodzaju wytrychem, który niemal zawsze się sprawdza. Nawet jeżeli nie jest to ulubiony alkohol, zawsze sprawdzi się w roli dodatku do deseru.