54 Produkty

W naszym sklepie cenimy alkohole dobrej jakości, wyselekcjonowane z uwagą i starannością. Znajdziesz tu niszowe marki i lokalnych producentów, którzy nie działają na dużą skalę. Dzięki ich pasji powstają trunki o niesamowitym smaku i aromacie. Wódki rzemieślnicze, wina i whisky, nalewki i likiery, produkcji włoskiej oraz gruzińskiej – mamy szeroką ofertę, w której z pewnością odnajdziesz butelkę wypełnioną Twoim ulubionym trunkiem.

Sztuka odpowiedniego spożywania

Lampka wina czy odrobina likieru może być bardzo przyjemnym dodatkiem do spotkania ze znajomymi. Mówi się, że umiejętność picia jest niezwykle pożądana, zwłaszcza w niektórych kręgach towarzyskich. Nie mówimy tylko o umiarze, bo to sprawa oczywista. Aby zachwycić się dobrej jakości alkoholem, nie trzeba zanurzać się w nim, często wystarczy niewielka ilość. To, co powinno się brać pod uwagę, to z pewnością odpowiednia temperatura podania.

Dla niektórych alkoholi odpowiednia jest temperatura pokojowa, inne wymagają bezwzględnego schłodzenia. Są takie, które najlepiej wypadają z dodatkami, a inne podane w połączeniu z gazowanym napojem są jak towarzyskie faux pas. Nie mniej istotna jest wielkość kieliszka oraz jego kształt. O ile w przypadku wódki nie jest to tak ważne, to przy winie ma ogromne znaczenie. Dzięki właściwej formie kieliszka, z alkoholu jesteśmy w stanie wydobyć jego bukiet i w pełni docenić jego jakość.

Jak dobrać alkohol do posiłku?

Odpowiednie dobranie alkoholu do posiłku jest nie lada sztuką. Czasem należy to zrobić przed podaniem dania, innym razem, gdy uczta dobiega końca. Tutaj również warto wziąć pod uwagę to, jaką kuchnie wybraliśmy. Gruzińskie czy włoskie alkohole oczywiście sprawdzą się także przy tradycyjnie polskich posiłkach, jednak uważność w tej kwestii jest bardzo wskazana. Szczególnej uwadze polecamy bogaty wybór wódek rzemieślniczych. Pite przy przystawkach świetnie oczyszczają kubki smakowe, przygotowując je przed podaniem dania głównego. Potem, już podczas właściwego posiłku, możemy uraczyć się dobrym winem, aby później, w czasie deseru posmakować słodkiego likieru lub nalewki.