Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Herbata czerwona pu-erh – zalety, właściwości, smak

Już na wstępie należy zwrócić uwagę na pewien techniczny szczegół. Otóż herbata Pu-Erh tylko w Europie klasyfikowana jest jako herbata czerwona, ze względu na kolor suszu, który pojawia się w procesie fermentacji. W Chinach zaś, skąd pochodzi, kolor określa się ze względu na barwę naparu, więc tam jest uznawana za czarną. Jednak bez względu na to, czy Pu-Erh jest bardziej czarna czy czerwona, jedno jest pewne  – jest to jeden z najbardziej charakterystycznych i wyjątkowych gatunków herbaty. Jakie właściwości posiada Pu- Erh? Czy warto po nią sięgać? Czym zaskakuje i jak smakuje ta wyjątkowa czerwona herbata?

Skąd się wzięła herbata Pu-Erh?

Pu-Erh i Rooibos są dwiema najbardziej popularnymi czerwonymi herbatami. Różnie je jednak… wszystko! Przede wszystkim czerwona herbata Pu-Erh pochodzi z tych samych krzewów herbacianych, co czarne herbaty – Camellia Sinensis var Assamica, porastających prowincję Yunnan w Chinach. Produkuje się ją w okolicach miejscowości Puer, stąd też jej nazwa.

Herbata Pu-Erh dzieli się na dwie odmiany, różniące się od siebie procesem przetwarzania liści, który w efekcie daje czerwony kolor naparu.

  • Sheng Pu-Erh – to herbata z naturalnie fermentowanych liści. Jest to rzadka odmiana, ponieważ proces fermentacji jest bardzo długotrwały.  Dlatego też im starsza herbata Sheng Pu-Erh, tym droższa.
  • Shou Pu-Erh – to herbata sztucznie fermentowana, przy udziale pary wodnej i podwyższonej temperatury, co sprzyja rozwojowi pomocnych w procesie drobnoustrojów.

Herbata Pu-Erh może być sprzedawana w formie klasycznego suszu, jak i w zwartej bryle, w formie „ciasteczek” czy bloczków.

Jak smakuje herbata Pu-Erh?

Smak herbaty Pu-Erh trudno jednoznacznie określić. Inaczej bowiem smakuje herbata świeżo po zakupie, inaczej zaś po dłuższym czasie. Także gatunki różnią się między sobą smakami.

Długo leżakująca Sheng Pu-Erh ma świeży, lekko owocowo-warzywny smak, zaś Shou Pu-Erh posiada wyczuwalne nuty drewna i ziemi, jest także delikatnie słodka.

Wielu miłośników herbaty określa smak Pu-Erh jako „specyficzny”, coś pomiędzy herbatą czarną a ziołową, z domieszką owoców i korzeni. Z pewnością jest wyrazisty i trzeba się do niego przekonać. Aby rozsmakować się w herbacie, warto sięgać wyłącznie po naturalne liście, unikać zaś herbat aromatyzowanych – mogą bowiem świadczyć o tym, że herbata nie jest najlepszej jakości. Czym innym są jednak naturalne dodatki, takie jak kawałki owoców, które wzbogacają, a nie maskują smak, więc po herbaty Pu-Erh z dodatkami śmiało można sięgać.

Właściwości herbaty Pu-Erh

Od wieków herbata pita była nie tylko dla smaku, ale i dla prozdrowotnych właściwości. Nie inaczej było w przypadku Pu-Erh. Na początku jej smakowanie było wyjątkowym przywilejem, zarezerwowanym jedynie dla cesarza. Dziś, choć dostępna jest dla każdego, nadal cieszy się szczególnymi względami dzięki swoim zaletom. Jakie są zalety herbaty Pu-Erh?

  • Zwana jest „zabójcą tłuszczu” – wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu, przyspiesza metabolizm, a zawarte w niej polifenole regulują wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Zmniejsza również intensywność otłuszczania organów wewnętrznych oraz posiada zdolności blokowania lipazy.
  • Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspiera odbudowę flory bakteryjnej jelit i wspomaga ich prawidłową pracę.
  • Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
  • Zawiera cenne związki i minerały, takie jak garbniki, alkaloidy, wapń, magnez, cynk, miedź, selen i mangan.
  • Jest bogatym źródłem witaminy C.
  • Zawiera fluor, który chroni zęby przed próchnicą.
  • Posiada właściwości przeciwutleniające. Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, co chroni organizm przed wieloma niebezpiecznymi chorobami, w tym nowotworami.
  • Wykazuje działanie detoksykujące, także w przypadku zatrucia alkoholowego; pozytywnie wpływa na wątrobę.
  • Działa uspokajająco, dzięki obecności kwasu GABA, który redukuje poziom stresu i wspiera prawidłową pracę układu nerwowego.
  • Wspomaga proces tworzenia melatoniny, działa wyciszająco i korzystnie wpływa na sen.
  • Posiada właściwości antybakteryjne i odkażające.

Wady czerwonej herbaty Pu-Erh

Jak w przypadku każdej herbaty, tak i Pu-Erh należy pić w umiarem. W dużych ilościach może powodować skoki ciśnienia, działać pobudzająco, zwiększając drażliwość i bezsenność. Może także zmniejszać wchłanianie niektórych minerałów lub powodować ich nadmierne wypłukiwanie (np. żelaza i wapnia), a w efekcie prowadzić np. do anemii. Pu-Erh zawiera również kofeinę, dlatego nie dla każdego będzie odpowiednia. Nie zaleca się jej dzieciom (w przeciwieństwie do rooibosa) i kobietom w ciąży. Mimo wszystko jednak korzyści z picia Pu-Erh jest zdecydowanie więcej!

Czy warto pić herbatę Pu-Erh?

Zdecydowanie – szczególnie jeśli chce się zadbać o odpowiednią wagę.

Pu-Erh będzie doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej, ale warto po nią sięgnąć także dla smaku i urozmaicenia herbacianego menu.

Z pewnością dostarczy wyjątkowych wrażeń i trafi w gusta prawdziwych miłośników herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0