Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Dlaczego warto kupować słodycze ręcznej roboty?

Kiedyś słodycze były towarem, można powiedzieć, luksusowym. Na stołach najczęściej gościło domowe ciasto i inne słodkie przetwory, zaś „gotowe” słodycze przychodziły w paczkach od krewnych z Zachodu i były dostępne dla nielicznych. Można było je kupić w Pewexach, ale zazwyczaj czekano na specjalne okazje, np. święta, czy wykorzystywano je w „handlu wymiennym”.

Obecnie nie ma takich problemów – w każdym sklepie, kiosku, na stacji benzynowej czy poczcie można kupić przeróżne słodycze. Rynek jest nasycony słodkimi produktami do granic! Ale czy dużo oznacza w tym wypadku dobrze…? Czy istnieje jeszcze coś takiego, jak prawdziwe, dobre słodycze czy masowa produkcja przytłumiła potrzebę rozpieszczania się jakościowymi smakołykami? Czy ręcznie robione słodycze mają jeszcze jakiś sens…?

Słodkie zmartwienia, czyli jak wybrać najlepsze słodycze

Od razu trzeba to powiedzieć: NIE MA czegoś takiego jak najlepsze słodycze. Wszystko bowiem zależy od smaku i gustu, a tych jest tyle, ile ludzi. Przyjmuje się jednak, że mało który miłośnik słodyczy pogardzi dobrą czekoladą, większość lubi także aromatyczne, puszyste ciasta czy ciasteczka. Jednak jak spośród setek produktów wybrać te naprawdę wysokiej jakości?

Okazuje się, że mimo ogromnego wyboru jest to nie lada sztuką, bowiem masowa produkcja słodyczy znacznie przyczyniła się do obniżenia ich jakości, z kolei fakt, że są ogólnodostępne, sprawił, że nieco straciły na swojej wartości.  Słowem – przestały być pożądane, zachwycające, cenne. Jednak taki rozwój przemysłu cukierniczego ma również swoje dobre strony, szczególnie dla producentów rzemieślniczych słodyczy, bowiem im więcej „gotowców” na rynku, tym większym uznaniem cieszą się produkty unikatowe,  oryginalne, robione z pasją i niemalże namaszczeniem. Takie właśnie będą ręcznie robione słodycze, których – na szczęście – nie brakuje i które idealnie zaspokajają potrzebę na coś wyjątkowego.

Dlaczego warto wybierać słodycze rzemieślnicze?

Słodycze ręcznej roboty stają się coraz bardziej popularne – są prawdziwą perełką na rynku cukierniczym i znacznie wyróżniają się na tle gotowych, nawet najwyższej jakości słodyczy. Co je wyróżnia?

  • Niepowtarzalność. Nie ma dwóch takich samych ręcznie zrobionych tabliczek czekolady – nawet jeśli charakteryzują się tym samym smakiem i dodatkami. Za każdym razem układ bakalii będzie inny, mogą się także nieznacznie różnić proporcją składników, co sprawia, że każda czekolada jest unikatowa i wyjątkowa zarówno w smaku, jak i wyglądzie.
  • Naturalne smaki i aromaty. Przy ręcznej produkcji słodyczy często wykorzystuje się wyłącznie naturalne dodatki i nie stosuje się konserwantów. Oznacza to, że słodycze rzemieślnicze mają krótszy termin ważności, ale ich smak jest wyrazisty, prawdziwy, wolny od sztucznych dodatków.
  • Oryginalne smaki. Drobne manufaktury, które specjalizują się w produkcji naturalnych, ręcznie robionych słodyczy, bardzo często eksperymentują ze smakami i dodatkami, by zaspokoić jak najszersze grona odbiorców. Stąd oryginalne połączenia takie jak czekolada mleczna z zielonym pieprzem, malinami i cytryną czy mleczna czekolada z ananasem i rozmarynem, których na próżno szukać wśród sklepowych smakołyków.
  • Artystyczny charakter. Ręcznie robione słodycze mają w sobie artyzm, który widać zarówno w doborze składników, które czasem bywają źródłem prawdziwej rozkoszy dla kubków smakowych, jak i w wyglądzie. Takie słodkości są niczym małe dzieła sztuki – każde jest inne i niepowtarzalne, czasem o prostym kształcie, ale z finezyjnie ułożonymi dodatkami, a czasem o fikuśnej formie. Mają w sobie zarówno nonszalancję, jak i estetykę na najwyższym poziomie.
  • Opakowanie. Słodycze robione ręcznie zazwyczaj pakowane są w niestandardowy sposób. Króluje prostota i minimalizm, tak inna od połyskujących opakowań i krzykliwych napisów. Można więc powiedzieć, że czekolady rzemieślnicze bywają nawet… eleganckie!

Ręcznie robione słodycze na prezent – czy to dobry pomysł?

Zdecydowanie tak! Przede wszystkim – ich wybór świadczy o tym, że nie poszło się na łatwiznę, czyli do pobliskiego sklepu, a wybrało się coś szczególnego, rzadkiego i oryginalnego. Rzemieślnicze słodycze dają nawet możliwość swego rodzaju personalizacji – można bowiem znaleźć smaki idealnie dopasowane do charakteru, łączące słodycz z ostrością czy np. owoce z przyprawami korzennymi, które nie są typowymi smakami, a czymś unikatowym. Taki słodycz będzie wspaniałym dodatkiem do upominku czy prezentem samym w sobie, szczególnie dla kogoś, kto lubi słodkie chwile zapomnienia.

Czy warto kupować ręcznie robione słodycze? Tak, jeśli chce się poczuć smak prawdziwej, naturalnej czekolady, poznać niebanalne połączenia aromatów czy też po prostu rozpieścić się czymś unikatowym. To także idealny sposób na swego rodzaju odświeżenie smaków i wrażeń. Kiedy już wszystkie sklepowe słodycze wydają się być takie same – smakowanie ręcznie robionej czekolady staje się wyjątkowym doznaniem, tak innym od dotychczasowych, świeżym i jakże przyjemnym, a nawet nieco luksusowym. Rzemieślnicze słodycze to gwarancja wyjątkowego, unikatowego smaku, a tego przecież  pragnie każdy miłośnik słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0