Preloader
Witamy w sklepie z boxami prezentowymi! Masz pytania? Zadzwoń do nas: +48 535 033 997

Polska whisky – w niczym nie ustępuje szkockiej

Dobre, bo polskie! Ile razy mówi się tak w kontekście marek odzieżowych, słodyczy czy nawet… wakacji. Polskie morze jest najpiękniejsze, dla wielu też nie istnieją inne góry niż cudowne Tatry… A jak jest z alkoholem? Powiązanie go z polskością bardzo często kończy się na żartach, dyskusjach na temat (braku) kultury picia, różnego rodzaju anegdotami z rodzinnych imprez. Tymczasem rodzimy przemysł alkoholowy ma się coraz lepiej i zdecydowanie zasługuje na to, by przyjrzeć mu się z pełną powagą. Co ciekawe – nie chodzi wyłącznie o polskie browary, ale również o marki, które specjalizują się w bardziej ekskluzywnych alkoholach, w tym… w whisky!

Whisky czy whiskey?

Poprawność pisowni i odczytu nazwy bursztynowego trunku nie jest kwestią znajomości języków obcych, a… pochodzeniem alkoholi. Okazuje się bowiem, że whisky whiskey nierówna. Gdzie więc tkwi różnica? Whiskey to trunek amerykański, który powstaje na bazie kukurydzy, z kolei whisky jest szkocka i powstaje wyłącznie z jęczmienia lub różnych zbóż.

Zarówno bourbon, jak i szkocka cieszą się w Polsce sporą popularnością, co więcej – coraz chętniej sięga się po nie nie tylko podczas wyjątkowych okazji, ale również zwykłych imprez, jako po coś o wiele bardziej szlachetnego od klasycznej wódki. Whisky lub whiskey idealnie podbijają dobry klimat spotkania towarzyskiego, podkreślają smak potraw, można je popijać na wiele różnych sposobów, a przy tym mają w sobie elegancję i wyrafinowanie, które podnoszą rangę okazji i sprzyjają niespiesznemu rozkoszowaniu się wyszukanym smakiem. Jeśli jeszcze wybierze się polski trunek – można mieć pewność, że relaks przy szklaneczce alkoholu przyniesie zupełnie nowe wrażenia.

Koneserzy z pewnością przywiązują wagę do prawidłowej pisowni i nazewnictwa, jednak przyjęło się oba gatunki – zarówno szkocki, jak i amerykański – dla ułatwienia określać mianem whisky. Warto jednak wiedzieć, czego można oczekiwać i czym różnią się od siebie te tylko z pozoru identyczne alkohole.

Polska whisky – smak, tradycja i elegancja

Zarówno miłośnicy amerykańskich nut, jak i amatorzy szkockiego trunku, znajdą coś idealnego dla siebie na polskim rynku whisky. Jednak nie tylko o smak tutaj chodzi! Z wyjątkowym procesem tworzenia trunku łączy się bowiem także historia, tradycja i kultura, które w kontekście polskiego alkoholu są równie ciekawe, jak w przypadku rozsławionych zagranicznych trunków. Niektóre wytwórnie znajdują się w Polsce, inne z kolei poza naszymi granicami, ale prowadzone przez rodaków czerpią z oryginalnych, polskich receptur. Smakowanie rodzimej, polskiej whisky jest więc czymś więcej niż jedynie odprężeniem przy szklaneczce dobrego trunku. Jest jak podróż, wcale nie daleka, a jednak wyraźnie poszerzająca horyzonty. Podróż do głębi smaku i koloru, która zaskakuje, zdumiewa. Raz rozpoczęta – z pewnością będzie kontynuowana.

Jaka jest polska whisky?

Przede wszystkim unikatowa – nie jest to alkohol kojarzony z naszym krajem, dlatego też wzbudza zarówno ciekawość, jak i… dystans, który jednak zanika na rzecz zachwytu z każdą kolejną kroplą. Nie jest również produkowana na dużą skalę – manufaktury tworzą limitowane edycje, dla wąskiego grona odbiorców, zazwyczaj w ilości kilkuset butelek, co czyni z polskiej whisky produkt niemalże kolekcjonerski i luksusowy.

Najlepsze polskie whisky

Tym, co wyróżnia polską whisky, jest przede wszystkim smak, przywiązanie do tradycji, a także fakt, że produkcja nie jest masowa, a więc można mieć pewność, że wykorzystywane są najlepsze surowce. Przykładem produkowanej w Polsce whisky, w której polskie jest wszystko – od komponentów po recepturę – jest Lumberhill Amberdog, której destylacja odbywa się w małej, rodzinnej manufakturze na Podkarpaciu. Jest to whiskey, a więc trunek na bazie kukurydzy, która w przypadku Lumberhill pochodzi z ekologicznych, czystych upraw. W procesie tworzenia nie wykorzystuje się żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Amberdog dojrzewa w dębowych beczkach, gdzie w naturalnych procesach nabiera wyjątkowego koloru i aromatu. Butelkowany jest w włoskim szkle, zaś zamykany hiszpańskim korkiem, a etykiety są ręcznie naklejane.

Na uwagę zasługuje również whisky J.A. Baczewski, która – choć destylowana, leżakowana i butelkowana jest w Austrii – jest tworzona według rodzimego, pilnie strzeżonego przepisu rodziny Baczewskich, słynącej z produkcji wysoko gatunkowych, jakościowych wódek. Whisky Baczewski produkowana jest ze słodu jęczmiennego i destylatów zbożowych wedle autorskiej receptury, nie jest więc to w pełni rodzima whisky, ale z pewnością z mocnymi, polskimi korzeniami.

Czy warto spróbować polską whisky?

Polskie whisky, podobnie jak inne, mają piękny, miedziany kolor. Są również niezwykle wyraziste, zarówno na poziomie aromatu, jak i smaku i finiszu. Słowem – są pyszne, zadowalające pod każdym względem, o wyjątkowo wysokiej jakości. Jednak nie sposób ich przyrównać do szkockiej czy bourbona – tworzą zupełnie nowe kompozycje, które idealnie łączą charakter dobrze znanych trunków z czym zupełnie nowym. Dają się w nich wyczuć niespotykane nuty, kryjące w sobie żywioł polskiego folkoru, piękno natury i wyjątkową szlachetność. Polska whisky na prezent? Trudno o lepszy upominek dla prawdziwego smakosza i patrioty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.




Zamknij
0